top

 

Knob. Se hvorledes de mest alm. knob skal laves.

Hvis man er nybegynder i sejlerfaget eller måske snart skal op til den praktiske duelighedprøve sidder man måske ofte og "slås" med det stykke tov der bare ikke vil lave det stærke knob som man lige har behov for. Eller man har måske bare aldrig rigtig fået styr på sine knob og gerne vil have det "på plads".
Uanset grunden er der mange mennesker der synes at knobene driller dem. - og det skal jo helst læres.

Jeg faldt over en tysk webside, hvor en kreativ person har brugt tid på, at udnytte computerens muligheder til at hjælpe (nye) sejlere over dette problem. Det synes jeg var morsomt og måske udbytterigt og har derfor valgt at gengive dem her på MAXImalt.dk med dansk tekst.


Råbåndsknob

Råbåndsknobet bruges til binde to liner sammen, der er lige tykke.
Skal du binde to liner sammen som ikke er lige tykke skal du bruge et  flagknob.

Flagknob

Flagknob bruges til at forene to linier der er af forskellig tykkelse.
Er linierne lige tykke kan man bruge et råbåndsknob.

Pælestik

Pælestik anvendes til at lave et øje for enden af linen. Det er nemt at få op når det ikke er belastet, men kan være svært at få op når der er belastning på.
Et pælestik bruges fx til fortøjningen (til en pæl ..) eller mange andre steder, hvor det er praktisk lige at have et øje for enden af tovet.

Mange bruger pælestik til at fastgøre skødet til forsejlet. Bemærk dog, at et "forkert halvstik" er bedre til dette, da det ikke går så let op som pælestikket.

8-tals knob

8-tals knob anvendes bl.a. til at sikre et skøde, så det ikke kan løbe ud af blokken. Det er nemt at få op igen (- i modsætning til "en tilfældig knude")


Fastgørelse af trosserne til klamperne skal ofte gå hurtigt og det skal sidde på "rygradden"

Dobbelt halvstik

Dobbelt halvstik om en pæl kan bruge til fortøjning. Den glider ikke ned. 

Forkert halvstik:

Mange mener man kan buge et pælestik til at binde skøder og fald i sejlene. Der er imidlertid delte meninger om dette, da pælestik kan gå op, når det rystes (uden der er træk i det).Til skøder og fald bør man derfor bruger et "forkert halvstik".

Der er ikke noget forkert ved det, men det er hedder "forkert" fordi det laves som et dobbelt halvstik om egen part blot med den forskel, at stikket laves ind i løkken i stedet for udad. Derved låser det tampen, når det hales til, og er derfor meget sikkert.Stikket er fint til fald og skøder hvor man kun har et skøde (som fx på en selvslående fok). Til en alm. genua eller fok er det meget nemmere at bruge et skøde i fuld længde og blot binde det fast i barmen på midten af skødetMan finder skødets midte, bukker skødet således at der opstår et øje, stikker dette igennem skødebarmens rundkovs, fører begge skødets løse ender igennem øjet og trækker til". - Simpelt, sikkert og billigt.


Andre indlæg til denne model:

Det siger vores medlemmer